• Hviezdoslavov Kubín – Podjavorinskej Bzince

        • 22.apríla 2024 sa uskutočnilo krajské kolo celoslovenskej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín – Podjavorinskej Bzince v priestoroch Základnej školy nár. um. Ľ. Podjavorinskej s materskou školou Bzince pod Javorinou. Našu školu reprezentoval žiak 5.B triedy Adam HANIDŽIAR. Súťažil v 2. kategórii v prednese poézie. V silnej konkurencii sa mu podarilo získať nádherné 2.miesto. Srdečne mu blahoželáme a veríme, že aj v budúcnosti bude šíriť dobré meno našej školy.

          Jana K.

        • Múzeum holokaustu Sereď

        • 23. 4. 2024 deviataci navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Prednášajúci nás zaujímavým spôsobom informoval o tom, čo je holokaust a ako sa prejavoval na Slovensku. Ukázal nám k čomu môže doviesť ľudí nenávisť a neznášanlivosť. Múzeum je zároveň aj pamätníkom všetkých obetí holokaustu zo Slovenska. Múzeum tvoria budovy – baraky, v ktorých sú nainštalované zaujímavé expozície. Mali sme možnosť vidieť rôzne dobové dokumenty, fotografie, predmety súvisiace s prenasledovaním. Tiež sme mali možnosť nahliadnuť do dobytčieho vagóna, v ktorom ľudí prevážali. Žiaci boli upozornení aj na statočnosť niektorých ľudí, ktorí boli ochotní riskovať svoj život a ukrývali Židov vo svojich domoch. Niektorí z nich boli ocenení titulom „Spravodliví medzi národmi“.

          S. Schwartzová

        • Stavanie mája

        • Každý mesiac v roku v sebe skrýva svoje tajomstvá. Po vtipnom apríli nastupuje mesiac lásky - máj. Mesiac, kedy začínajú kvitnúť nielen maličké púčiky na stromoch, ale aj horúci ľudský cit v podobe  lásky, lásky našej každodennej, lásky človeka k človeku. A aký by to bol mesiac máj bez symbolu ochrany pred zlými duchmi? Bez májky ozdobenej farebnými stužkami? Jej krása predsa rozdáva farebnú nádej každému, kto sa na MÁJKU pozrie. Zelený vrcholec privoláva všetkým zdravie a  zároveň je  symbolom ochrany a bezpečia.

          Aj v našej škole sme si uctili túto tradíciu. Dievčatá a chlapci svojím spevom spestrili stavanie mája, žiaci priviazali pestré stužky, potleskom ocenili tých, ktorí ho postavili. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa na tom podieľali.    

          Tak nech náš máj ostane dlho pestrý, krásny a svieži, nech nás stráži a ochraňuje.                                                                     

          M.B.

           

          Viac fotografíí z akcie nájdete v školskom fotoalbume po prihlásení.

        • Pytagoriáda okresné kolo

        • V dňoch 9. a 10. apríla 2024 sa žiaci našej školy zúčastnili 45. ročníka Pytagoriády, kde si pri počítaní príkladov overili svoje vedomosti, dôvtip, rýchlosť, ako aj ukázali svoj talent na matematiku. Súťaže sa zúčastnili žiaci 3. až 8. ročníka. Medzi najúspešnejšími riešiteľmi okresného kola boli:

          3. ročník: Kvetoslava Černajová (3.B) - 2. miestoFilip Slobodník (3.A) – 4. miesto

          5. ročník: Michal Váň (5.A) – 10. miesto

          6. ročník: Petra Polóniová (6.C) – 6. miesto

          8. ročník: Terézia Slobodníková (8.A) – 5. miesto

          Žiakom blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

      • Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
        • Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?

        • Takto znelo heslo tohtoročného Dňa narcisov, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok 18. apríla. Ulice miest a obcí zaplavili malé žlté narcisy. Každý, kto si pripol tento symbol boja proti rakovine, vyjadril podporu ľuďom bojujúcim s touto zákernou chorobou.

          Naša základná škola je dlhoročným spoluorganizátorom tejto verejno – prospešnej zbierky Ligy proti rakovine SR. Dve hliadky (Čiková, Pavlechová, Slobodníková z 8.A, Ďurovcová, Jancová, Kéketyová z 8.B, Adamčíková, Homérová, Senčíková, Šuvarová z 5.B) navštívili najskôr materskú a našu základnú školu. Potom ich cesta smerovala do obce, kde navštívili zdravotné stredisko, obecný úrad, miestnu tržnicu, obchodné centrá, firmu Koval.

          Na akciu sme sa pripravovali vopred, v utorok dievčatá rozvešali propagačné plagáty na frekventovaných miestach v dedine, zhotovili sme nástenku, pripravený bol aj krátky oznam v školskom rozhlase, hliadky navštívili všetky triedy a podali žiakom podrobnejšie informácie, prostredníctvom EduPage sme poslali informáciu celej škole.

          Celú akciu organizačne zabezpečovali pani učiteľky Mgr. Jana Katríková a Mgr. Marta Chlebanová. Ich pričinením, ale i zásluhou spomínaných žiakov prebehol tento deň bez problémov.

          Dobrovoľnou kúpou narcisu žiaci i obyvatelia našej obce podporili túto ušľachtilú myšlienku. Napriek tomu, že počasie nebolo veľmi príjemné, vyzberaná suma nás veľmi potešila a zahriala pri srdci. Na účet LPR SR zriadený v Slovenskej sporiteľni sme vložili nádhernú sumu 1750,70 eur.

          Za prejavenú dôveru a finančný príspevok vám všetkým veľmi srdečne ďakujeme.  18.apríl nás opäť presvedčil, že slovo ľudskosť ešte nevymizlo z nášho slovníka a je hlboko zakorenené  v našich srdciach.

           

          Jana K.

      • Okresné kolo Matematickej olympiády
        • Okresné kolo Matematickej olympiády

        • Úspešní riešitelia domáceho kola matematickej olympiády šiesteho až ôsmeho ročníka sa 3. apríla 2024 zúčastnili okresného kola matematickej olympiády, ktoré sa uskutočnilo na ZŠ Gorazdova v Púchove. V šiestom ročníku našu školu úspešne reprezentovala Petra Polóniová zo 6.C triedy, ktorá obsadila výborné 3. miesto. Žiačke, ako aj pani učiteľke Koyšovej, ktorá ju pripravovala, gratulujeme a  ďakujeme za reprezentáciu školy v tak náročnej súťaži, akou je práve Matematická olympiáda. 

      • Fantázia v prírode (22.4.-26.4.)
        • Fantázia v prírode (22.4.-26.4.)

        • Fotky vo fotoalbume

          Jeden pomerne chladný aprílový týždeň prežilo 62 štvrtákov a 5 pedagógov v škole v prírode Fantázia v rekreačnom zariadení Stará Myjava. Ani nepriaznivé počasie nezabránilo žiakom naplno si vychutnať čerstvý vzduch a takmer nepretržitú zábavu. V zariadení boli deti ešte z ďalších troch škôl. Desiatka animátorov sa všetkým postarala o pestrý program v interiéri aj v prekrásnom okolí. Popoludnia strávili žiaci v rôznych športovo - výtvarných centrách. Upršaná streda patrila podnikateľským aktivitám - hre na povolania. Večery sa niesli v znamení kvízov a talentových šou. Záver dňa patril diskotéke a kinu. Popoludnajší oddych  školáci venovali vlastnej tvorbe - navrhli si izbové lego, maskota pobytu, vymýšľali príbehy a básničky. Všetko krásne vo svojej básni opísala Danka Vačková zo 4.C. Prečítať si ju môžete v nasledujúcom vydaní školovín. (M.P.)

      • McDonald´s Cup - minifutbal žiakov a žiačok
        • McDonald´s Cup - minifutbal žiakov a žiačok

        • Fotky vo fotoalbume

           Dňa 21.3. sa konalo prvé predkolo v Púchove . Žiaci sa prebojovali  na prvé miesto a nastrieľali súperovi až 21 gólov. Druhé predkolo  sa konalo 19.4.  v Púchove. Po obrovskej snahe však nedokázali zdolať žiakov z Lednických Rovni . Nakoniec obsadili 5. miesto z 15. zúčastnených škôl v okresnom kole. Dostali od organizátora diplom a kľúčenku . Žiakom gratulujem a chválim ich za súdržnosť, ktorú pri hre preukázali . Vedeli so cťou uznať výhru súpera. Našu školu reprezentovali : M. Pitlová, S. Šarlayová , M. Topolan, D. Dančišin , S. Uškovič , P. Hija, L. Zaťko , J. Kele , V. Bednár, E. Šepták.     (K.P.)

           

        • BESEDA S POĽOVNÍKOM

        • V utorok 23. apríla školu navštívil pán poľovník. Poľovníctvo ako záľubu i zodpovednú činnosť nám priblížil pán starosta J. Prekop, dlhoročný poľovník. Vysvetlil žiakom ako sa môžu stať poľovníkmi a poľovníčkami. Čo všetko musia splniť, porozprával o tom, aké zvieratká môžu vidieť v našich lesoch a ako sa o ne poľovníci starajú, hlavne v zimnom období, o stavaní posedov a kŕmelcov, no a nakoniec i o samotnom love zveri. Na ukážku doniesol aj výbavu poľovníka, ktorú si deti mohli zblízka pozrieť. Puška, ďalekohľad, či vábička deti veľmi zaujali. Beseda deti zaujala a načerpali zase mnoho užitočných informácií o poľovníkoch nielen ako o lovcoch zvierat.         

          Fotky z besedy si môžete pozrieť v školskom fotoalbume.

          A. Loužecká

        • Okresné kolo biologickej olympiády v CVČ Púchov

        • Dňa 11.4.2024 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v CVČ Púchov. Zo 4 žiačok, ktoré reprezentovali našu školu, boli úspešné všetky, ale ďalej do krajského kola postúpili len tri z nasledovného umiestnenia: 

          1. miesto - Soňa Markovičová - odbor botanika

          2. miesto - Petronela Pastorková - odbor botanika

          2. miesto - Sandra Janeková - odbor zoológia

           

          Mgr. Matej Dolník

      • Beseda so včelárom
        • Beseda so včelárom

        • Pozrite si fotogalériu

          Druháci sa na besede 9.4. s p. Slávikom dozvedeli zaujímavosti o včielkach. Vyskúšali si ochranný klobúk, zacítili vôňu peľu a vyrobili si sviečku z včelieho vosku. Ukázal im naozajstný včelí plást a pomôcky pri získavaní medu. Pán včelár trpezlivo odpovedal na zvedavé detské otázky.   Ďakujeme mu za ochotu. ( A.L.)

      • Šaliansky Maťko
        • Šaliansky Maťko

        • Dňa 9. apríla sa na ZŠ Na Dolinách v Zlatovciach uskutočnilo krajské kolo súťaže Šaliansky Maťko. Našu školu reprezentoval Ondrej Bača z 3. B triedy, ktorý sa umiestnil na krásnom 2. mieste. Žiakom bol po prednese venovaný individuálny rozbor. Svojou účasťou všetkých  potešila aj  herečka Ida Rapajčová, ktorá predniesla úryvok z archaickej básne a podpísala podpiskarty. Ondrejovi prajeme neutíchajúci záujem o prednes povesti a veľa ďalších úspechov.      Mgr. K. Pavláková

      • Slávik Slovenska (9.4.2024)
        • Slávik Slovenska (9.4.2024)

        • Viac fotografií je v galérii.

          Dnešné popoludnie spev ľudových piesní rozozvučal priestory školy. Speváčky a speváci, veľkí i malí, všetci s radosťou predviedli svoje spevácke umenie. V konkurencii 22 súťažiacich sa na prvých troch miestach umiestnili:

          1. kategória

          1. Kvetoslava Černajová

          2. Kristína Rolinová

          3. Diana Papíková

          2. kategória

          1. Júlia Štefancová

          2. Daniela Vačková

          3. Tereza Šedíková

          3. kategória

          1. Klára Vavríková

          2. Katarína Čiková

          3. Veronika Sláviková

          3. Terézia Slobodníková

          Víťazom gratulujeme a držíme palce v okresnom kole!

      • Výtvarná súťaž Biblia očami detí a mládeže
        • Výtvarná súťaž Biblia očami detí a mládeže

        • Aj v tomto školskom roku 2023/2024 prebiehala celoslovenská výtvarná súťaž Biblia očami detí a mládeže. Tohtoročná téma bola Vytrvať vo viere. Našu školu svojou výtvarnou prácou reprezentovala žiačka Silvia Laufová z 9.C. Silvinka si pre svoju prácu vybrala pasáž z Evanjelia podľa Jána – Ježiš sa zjavuje Márii Magdaléne. Celý mesiac február neúnavne maľovala a vylepšovala svoje umelecké dielko. Odborná výtvarná komisia DKÚ Žilina vyhodnotila a ocenila diplomom práce umiestnené na prvých troch miestach z každej kategórie.  Komisia hodnotila umeleckú a obsahovú stránku práce. Silvinka získala krásne 1. miesto v 5. kategórii.

          Srdečne gratulujeme a držíme palce v celoslovenskom kole!

           

          M. Gabčová

      • Oznam
        • Oznam

        • Základná škola, Slatinská 3, Beluša

          oznamuje,

          že dňa 05. apríla 2024 (piatok)

          bude z prevádzkových dôvodov vyučovanie končiť:

          pre 1. stupeň 4. vyučovacou hodinou (o 11:10)

          pre 2. stupeň 5. vyučovacou hodinou (o 12:05).

           

          V tento deň bude prevádzka ŠKD len do 14:00 hod.

        • Jar zaklopala na dvere

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jar zaklopala na dvere.

          Kalendár nás upozornil, že tu máme nové ročné obdobie. Presviedča nás o tom nielen prebúdzajúca sa príroda, ale aj naša krásne vyzdobená škola. Ak sa s nami zatúlate do školskej fotogalérie, uvidíte, akí šikovní ľudia sú v tejto škole. Milé pani učiteľky, páni učitelia, pani vychovávateľky, pani asistentky a všetky naše šikovné detičky, ďakujeme veľmi pekne za tohtoročnú jarnú výzdobu.